Все в нашем мире подчинено времени, и нам кажется, что мы все о нем знаем. Но если мы попытаемся сформулировать, что это такое, то потерпим неудачу. «Я прекрасно знаю, что такое время, пока не думаю об этом.
Но стоит задуматься – и вот я уже не знаю, что такое время!» - фраза известного христианского богослова и философа Аврелия Августина актуальна и в наши дни.
До сих пор ученые затрудняются однозначно сформулировать определение этого явления. Нам остается только удивляться его феноменальным свойствам.
Дослідники Університету Рочестера (Нью-Йорк) знайшли простий, відносно дешевий і досить екологічний спосіб отримання графена за допомогою бактерій Shewanella oneidensis. При змішуванні з окисленим графітом вони видаляють з речовини більшість кисневих груп, залишаючи лише графен.
Завдяки цьому процесу можна створювати графен в масштабах, необхідних для масового виробництва електронних пристроїв і матеріалів нового покоління.
За допомогою нового методу автор дослідження Енн Мейер та її колеги змогли отримати тонший, стабільніший і довговічніший графен порівняно з аналогом, отриманим хімічним шляхом.
«Бактеріальний» графен може знайти застосування в біосенсорах польових транзисторів (FET), пристроях-детекторах певних біологічних молекул, наприклад, для моніторингу рівня глюкози у діабетиків.